Descripción
Tast
Aspecte net i de capa intensa. Intens color robí amb rivet violaci. Intens en nas amb aromes a fruites madures i balsàmiques, que donen pas a notes especiades procedents de l’envelliment en roure americà. Vi carnós, acidesa ben integrada, destacant un taní rodó que proporciona bon volum i persistència en boca. En el postgust s’aprecien aromes de regalèssia.
A punt per ser degustat, a més evolucionarà a l’ampolla. Decantar 30 minuts abans del servei per oxigenar. Pot contenir sediments a causa de que no ha estat sotmès a cap procés de filtració per obtenir un vi més natural, millorant la qualitat del vi.
Ideal amb rostits de xai, costelletes al sarment, cua de bou, garrí de llet i formatge semicurat.
Vinya i elaboració
Vinyes pròpies ubicats al terme municipal de Rosegui, a una altitud de més de 811 metres. 200 hectàrees total. Edat mitjana de 25 anys. Terreny franc-sorrenc.
Clima continental atlàntic, sec i ventós, amb hiverns molt durs, llargs i freds; i estius curts, secs i calorosos. El mes de novembre va ser especialment plujós, sent els següents mesos lleugerament inferiors del que és habitual pel que fa a precipitacions. La tendència de les escasses precipitacions primaverals finalitzà amb les pluges reiterades de juny. Juliol i agost dins de les dades mitjanes de pluviometria habituals dels registres històrics.
La seva elaboració és totalment tradicional, amb desrapat i posterior fermentació alcohòlica en dipòsits d’acer inoxidable. 18 mesos en bóta de roure americà i 6 mesos de repòs en ampolla.