El Celler La Rioja Alta es va fundar l’any 1890 per cinc famílies de la Rioja i del País Basc. Des de llavors, es van anar adquirint diverses vinyes per produir vi. L’adquisició d’aquestes va derivar a l’extensió total de 660 hectàrees de vinya distribuïdes en quatre indrets.
Així, actualment el celler La Rioja Alta compta amb vinyes situades a La Rioja, Pontevedra, Castella i Lleó i Àlaba. Aquestes es dediquen a la fabricació de bótes, transvasaments artesanals i llargues criances.
Les bótes de vi estan fetes de fusta de roure noble importada d’Estats Units i s’assequen a l’aire lliure durant dos anys. A més, es transvasen artesanalment totes les bótes de vi afavorint l’evolució del vi, netejant de manera natural els sediments i controlant cada bóta individualment.
El celler La Rioja aposta per les llargues criances perquè d’aquesta manera s’afavoreix al manteniment de l’harmonia, l’equilibri i la sofisticació dels grans vins.
Un factor destacable del celler és que aposta per la sostenibilitat. D’aquesta manera, es destinen 16 hectàrees de vinya a la viticultura 100% ecològica. Així mateix, s’aposta per l’energia solar, ja que disposa d’un gran parc de plaques solars fotovoltaiques i tèrmiques que eviten l’emissió anual de 14,57 tones de CO2.
També es reutilitza l’aigua, s’utilitzen suros creats de manera responsable i es limita la producció de vi a un màxim de 5.000 kilograms per hectàrea per tal d’evitar la sobreexplotació del terreny.